Καταγραφή χρήσης του Internet απο τα παιδιά.

Το πρώτο μου blog post στα Ελληνικά !

Τον τελευταίο καιρό τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει αρκετό πανικό για την παιδική πορνογραφία και παιδοφιλία μέσω Internet. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι γονείς, και ειδικά οι μή τεχνογνώστες, να είναι πλέον παρανοϊκοί για την χρήση του Internet από τα παιδία τους.

Κάθισα λοιπόν και σκέφτηκα: τι θα ήθελαν τα MME και η Κα. Μαρία να έχουν για να κοιμούνται ήσυχοι πως τα παιδιά τους δεν κάνουν κάτι ανησυχητικό στο διαδίκτυο ? Το αποτέλεσμα ήταν να γράψω το πρόγραμμα project rautor. Το rautor κρατάει τις οθόνες (screen dumps) των λειτουργιών που έχει κάνει ο χρήστης του υπολογιστή, τι πλήκτρα έχει πατήσει καθώς και ότι δυνατόν περιεχόμενο έχουν τα παράθυρα της οθόνης. Ο γονέας μπορεί μετά να ξαναπαίξει σε μορφή video όλη τη συνεδρία (session) του χρήστη/παιδιού.

Πώς όμως να με εμπιστευτεί η Κα. Μαρία ή ο εκάστοτε δημοσιογράφος, πως δεν παρακολουθώ εγώ κρυφά αυτά που καταγράφει το πρόγραμμά μου; Ο rautor είναι πλέον πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού. Μπορεί ο καθένας με τις ανάλογες γνώσεις να το πάρει και να διαβάσει τι κάνει, και αυτό ελπίζω να είναι αρκετό…

Advertisements

3 thoughts on “Καταγραφή χρήσης του Internet απο τα παιδιά.

  1. adamo says:

    Νομίζω πως το πρόβλημα με αυτού του τύπου τις εφαρμογές δεν είναι η εμπιστοσύνη στον προγραμματιστή, αλλά η δυνατότητα του παιδιού να το παρακάμψει, ειδικά όταν ο γονιός δεν είναι και ο πλέον σχετικός.(Σκέφτομαι επίσης την περίπτωση του 16 χρονου που θα δει τον κώδικα και θα τον αλλάξει κατά πως τον βολεύει για να είναι ήσυχος και ο γονιός του…)

  2. Angelos Karageorgiou says:

    Υπάρχει τρόπος η εφαρμογή να σβήνει τον υπολογιστή όταν κάποιος την σταματά με βία, και άλλα πολλά… Παρεμπιπτόντως δεν νομίζω πως μπορείς να περιορίσεις οποιοδήποτε παιδί να κάνει το οτιδήποτε αφού περάσει τα 13 , 14. Το ζήτημα είναι στα μικρά παιδιά.

  3. Makis says:

    Αρχικά συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο πρόγραμμα. Νομίζω ότι αρχικά πρέπει να οριοθετήσουμε τι προσπαθούμε να κάνουμε με ένα τέτοιο πρόγραμμα. Νομίζώ ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να προστατέψουμε τα περισσότερα παιδιά που δεν έχουν ακόμα τις γνώσεις του Angelos και έτσι να μπορούν να το κάνουν bypass.Για τα παιδία που ξέρουν πως να σπάνε όλους τους κωδικούς, να κάνουν bypass όλα τα συστήματα ασφαλείας έχουμε δυο λύσεις:1. Να τα έχουμε εκπαιδεύσει από πριν για το είναι καλό και τι είναι κακό και να τα αφήσουμε να επιλέξουν. Αλήθεια υπάρχει άλλη λύση? Ο 13χρονος ξέρει πολλά περισσότερα από τους γονείς τους και από πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με την τεχνολογία και είναι μάλλον αδύνατο να τον περιορίσεις. Άρα… τον εκπαιδεύεις2. Του κόβουμε τα χέρια από τη ρίζα για να μην ακουμπήσει ποτέ του αυτά τα έργα του διαβόλου.Όποιος συμφωνεί με τη δεύτερη λύση που προτείνω… κάπου έχει κάνει λάθος στην πορεία…Συγχαρητήρια !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: